Speedtest

Steeds meer providers bieden een hoge download- en uploadsnelheid aan. Zeker met glasvezel kan je tegenwoordig behoorlijke snelheden halen: tot wel 1Gbps (1000 Mbps). Maar hoe weet je nu zeker of je wel krijgt waarvoor je hebt betaald? Door een speedtest te doen!
Een speedtest werkt erg eenvoudig en je hoeft er ook niets voor te installeren. Een druk op de knop en na ongeveer een halve minuut weet je wat jouw download- en uploadsnelheid is. Let wel: het is een momentopname. Dit zijn geen constanten. Om een heel duidelijk beeld te krijgen, is het dan ook aan te raden om – verspreidt over een paar dagen – herhaaldelijk een speedtest uit te voeren. Wat is een speedtest? Een speedtest meet de download- en uploadsnelheid, de ping en jitter van je verbinding. Het spreekt voor zich dat de beste verbindingen de hoogste snelheden halen en de kortste ping en jitter hebben. Om te kunnen meten hoe hoog je snelheid is, stuurt de speedtest gegevens over je verbinding. Door zowel pieksnelheden, als het gemiddelde per seconde 30 keer te meten, berekent de speedtest jouw uiteindelijke internetsnelheid.

Speedtest 1
Speedtest 2

Servers

Onze speedtest maakt gebruik van Nederlandse servers zodat u de meest actuele snelheid te zien krijgt

Speedtest 3

Snelheid

Met onze razendsnelle server & CDN begint de speedtest binnen milisecondes

Speedtest 4

Gratis

Onze tools zijn gratis te gebruiken vanaf uw browser, u hoeft niks te downloaden

Speedtest 5

Veilig

Met een beveiligde SSL verbinding en cyber bescherming van Imperva bent u gegarandeerd veilig

MPBS, MB/S & MBITS

Tijdens het doen van je speedtest zag je dat de snelheid wordt uitgedrukt in Mbps. Wellicht heb je echter ook al een keer Mb/s of Mbits voorbij zien komen. Ze drukken alle drie hetzelfde uit: het aantal megabits per seconde. Om hier nog even op verder te gaan: een speedtest wordt dus uitgedrukt in megabits per seconde. Maar verwar een megabit niet met een megabyte (MB). Met megabits bedoelen we de snelheid van het internet – die een speedtest dus test. Met megabytes worden bestandgroottes aangeduid. Eén megabyte is acht keer zo groot als Eén megabit. Vertelt speedtest je dat jouw internetsnelheid 32Mbps is? Dan kan je 4 MB per seconde versturen.

Downloadsnelheid

Je weet nu wat de speedtest meet: download- en uploadsnelheid, ping en jitter. Maar wat is downloadsnelheid nu eigenlijk? Downloadsnelheid geeft de snelheid aan waarmee je bestanden vanaf het internet kunt binnenhalen naar jouw apparaat (pc, laptop, smartphone,…). Dat is ook precies wat speedtest doet: kijken hoeveel gegevens er over je verbinding kunnen in een bepaalde tijd. Het is dus de snelheid waarmee je bijvoorbeeld een webpagina opent. Of een filmpje op YouTube kunt bekijken. De meeste mensen die een speedtest doen, willen dan ook vooral weten hoe hoog deze snelheid ligt.

Hoe zorg je voor een betrouwbare speedtest
Om te beginnen moet je dus zorgen voor verschillende testmomenten. Daarnaast moet je met de volgende zaken rekening houden als je een speedtest wil uitvoeren: De meest betrouwbare uitkomst heb je als je jouw computer met een internetkabel verbindt met je modem. Is je pc al een oudje? Ook dat kan de uitkomst van de speedtest beïnvloeden. Mogelijk is je hardware verouderd. Maar ook drivers die niet up-to-date zijn, een verouderd besturingssysteem of binnengeslopen malware en virussen kunnen een erg negatief effect hebben op je speedtest. Misschien is je pc op de achtergrond nog met allerlei zaken bezig. Dat kan natuurlijk een nadelige invloed hebben op je speedtest, terwijl dan niet je internet, maar je computer traag is. Kijk dit na in je Taakbeheer, of herstart je computer. Maken er meerdere personen gebruik van je internetverbinding? Dat kan ervoor zorgen dat de snelheid van je speedtest lager uitvalt. Zeker digitale tv kan voor een erg vertekend resultaat zorgen. Valt je snelheid een stuk lager uit dan verwacht? Reset je modem dan een keer. Gebruik je een losse router of switch? Check dan of deze minimaal 1000Mbps ondersteunt. Controleer ook even of je firewall en/of virusscanner jouw snelheid niet omlaag halen. Doe een keer een speedtest terwijl deze aanstaan en een keer als ze uitstaan. Als laatste kan je ook nog naar je netwerkkabel kijken. Niet elke netwerkkabel ondersteund elke internetsnelheid.
Laag resultaat

Heb je alles nagekeken en uitgesloten en komt de speedtest nog steeds een stuk lager uit dan verwacht? Houd er rekening mee dat in veel gevallen de uitkomst van de speedtest sowieso enigszins lager zal zijn. Het beloofde cijfer is optimaal en bij een speedtest heb je slechts zelden perfecte omstandigheden. Zo heeft bijvoorbeeld de drukte op het internet effect op je speedtest. Ook kan de kwaliteit van de lijn minder goed zijn. Daarnaast maakt het bij ADSL heel veel uit of je dichtbij de centrale zit of niet. Als je verder van de centrale zit, zal je meer last hebben van snelheidsverlies. Bij kabel en glasvezel zou het verschil in snelheid tussen het beloofde getal en de uitkomst van de speedtest klein(er) moeten zijn.

Uploadsnelheid

Een speedtest checkt ook jouw uploadsnelheid. Maar waar heb je die nu precies voor nodig? Uploadsnelheid is van belang als je zelf bestanden verstuurt via het internet. Zoals een mail, maar ook foto’s die je op jouw Facebook of Instagrampagina plaatst. Je begrijpt dat de meeste mensen dan ook veel meer downloaden dan dat ze uploaden. In de meeste gevallen ligt de uploadsnelheid ook een stuk lager dan de downloadsnelheid. Zag je bij jouw speedtest een upload- en downloadsnelheid die ongeveer gelijk waren? Waarschijnlijk heb je dan glasvezel, daarbij is dat namelijk wel gebruikelijk.

SnelheidInternet
De beste tools eenvoudig en snel te gebruiken. Voor vragen neem contact met ons op via contact@snelheidinternet.nl

VOLG ONS